Wednesday, August 25, 2010




Kuih wajik

Wajik Kuih wajik merupakan sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan.


Bahan-bahan


400 gram ketan, rendam air selama 1 jam, kukus selama 45 menit300 gram gula merah400 cc santan6 lembar daun jeruk purut1/2 sendok teh garam


Cara membuat


Campur gula merah, santan, daun jeruk purut, dan garam, aduk rata, lalu masak hingga mendidih, angkat, saring.Masukkan ketan, aduk rata, masak sambil terus diaduk hingga matang, kering, dan berminyak, lalu angkat.Tuang ketan ke dalam loyang yang telah dialasi dengan daun pisang dan diolesi dengan sedikit minyak, ratakan, dinginkan, lalu potong-potong, sajikan.


Kenapa saya suke makan kueh wajik?


Saya suka makan kerana rasanya manis dan dibuat daripada nasi.


No comments:

Post a Comment